Hudba je to, co nás spojuje, i ve chvílích, kdy už slova nestačí

Sílu hudby a radost ze společného poslechu, setkání a nevšedního kulturního zážitku si odnesli senioři trpící Alzheimerovou chorobou z houslového koncertu, který se uskutečnil ve středu 12. dubna 2023. Nadace Stadler-Trier, Nadační fond Hudba pro Věčnou naději a Charita Česká republika se spojily, aby prostřednictvím léčivé moci hudby přinesly potěšení a útěchu klientům z ALZHEIMER HOME Pitkovice. Na koncertě vystoupili tři mladí, ale už velmi úspěšní houslisté – Matteo Hager, David Hernych a Marek Pavlica.

Koncert byl uspořádaný speciálně pro klienty s Alzheimerovou chorobou a jiným typem demence, kteří jsou v ALZHEIMER HOME Pitkovice dlouhodobě ubytováni a pro které byl tento houslový recitál jako potěcha pro duši. Díky klasické hudbě se dokázali uvolnit, prožít něco nevšedně krásného a kouzelného, přinesla jim úlevu od úzkosti a stresu. Kromě repertoáru z pera skladatelů klasické hudby, který si talentovaní hudebníci pro seniory připravili, zazněly na závěr pro odlehčení v jejich originálním podání i skladby vyloženě žertovné. A tak muzikanti publikum vyzvali, aby si s nimi zazpívali či zabroukali Jožina z bažin či Slavíky z Madridu.

Koncert tří houslistů se tak stal nejen nezapomenutelným zážitkem pro klienty ALZHEIMER HOME, ale také ukázkou toho, jak skvělou věc dokáže vytvořit spolupráce různých organizací a lidí, kteří mají stejný cíl.

Dění na koncertu sledovali jak klienti, tak i zástupci organizací, kteří se na jeho přípravě podíleli. Houslisté pak dokonce navštívili se svými nástroji i imobilní klienty, kterým jejich stav již nedovoluje zúčastnit se společné akce. Všichni měli úsměvy na tvářích a z jejich výrazů bylo cítit štěstí, klid a celkové duševní povznesení. Dobročinný koncert tedy nejen okouzlil svou hudbou, ale také přinesl radost a naději do života lidí, kteří potřebují naši podporu, pozornost a lásku. A tím se jeho cíl naplnil vrchovatě.

Koncert by se nemohl uskutečnit bez velkorysé podpory Nadačního fondu Hudba pro Věčnou naději, který věnoval výtěžek z benefičního koncertu špičkového českého pianisty Ivo Kahánka, jenž vystoupil v rámci 6. ročníku festivalu Věčná naděje v Zrcadlové kapli pražského Klementina v březnu letošního roku. Ani bez záštity Nadace Stadler-Trier, který tradičně podporuje výjimečně nadané mladé talenty klasické hudby a který zprostředkoval účast těchto tří exkluzivních houslistů.

Foto: Charita Česká republika (Tereza Křenová)